Comparison of the iron content in mature breast milk of the Añú, Barí, Wayúu and non-indigenous ethnic groups

Authors

  • Alfonso R. Bravo University of Zulia
  • Silvia R. Sequeral University of Zulia
  • Mileidy Ramos University of Zulia
  • Dexy Vera de Soto University of Zulia
  • Héctor A. Machado University of Zulia
  • Elda M. Martínez Martínez University of Zulia
  • Daniel A. Villalobos Universidad del Zulia (LUZ)
  • Marbella C. Duque University of Zulia

Keywords:

Iron, indigenous ethnicities, mature breast milk, atomic absorption spectrometry, breastfeeding.

Abstract

Breast milk is a natural source of essential minerals for life, such as iron (Fe), which plays important roles in infant growth and development, related to oxygen transport, immune response, and as a metabolic enzyme cofactor. Very little is known about the content of this bio-element in mothers' milk in various local ethnic groups. The objective of the study was to compare the content of Fe in mature maternal milk from women of the Añú, Barí, Goajiras and non-indigenous ethnic groups. A total of 65 samples of mature maternal milk were collected from women belonging to the Añú (n=10), Barí (n=16), and Wayúu (n=13) ethnic groups, as well as milk samples from non-indigenous women (n=26). Iron concentrations were determined by Atomic Absorption Spectrometry. The results showed very significant differences between the groups for the Fe content in the samples of mature breast milk (P=0.000002), with the following mean values ± standard deviation (range): Add 7.2±11.7 (0-38.9) μg/100ml; Bari 53.5±67.7 (7.2-298.6) μg/100ml; Wayúu 156.6±77.8 (59.2-319.4) μg/100ml and non-indigenous 148.0±176.7 (7.2-985.8) μg/100ml. The concentration of Fe in Wayúu and non-indigenous milk varied by an order of magnitude similar to that reported in other countries. It is concluded that there is a significant decrease in the iron content analyzed in samples of mature Añú and Barí breast milk, which could cause deficiency of this essential mineral in children who are exclusively breastfed.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Organización Mundial de la Salud. (2002). Nutrición del Lactante y del niño pequeño. Disponible desde Internet en: www.unicef.org.co/pdf/lactancia.pdf.

Macías S. M., S. Rodríguez y P. A. Ronayne de Ferrer. (2006). Leche materna: composición y factores condicionantes de la lactancia. Arch Argent Pediatr 104 (5): 423-430.

Hernán C. y M. Peña. 1997. Nutrición y alimentación del niño en los primeros años de vida. Programa ampliado de libros de texto (PALTEX). Organización Panamericana de la Salud. Cap 1.

Savino F. y M. M. Lupica. (2006). Breast milk: biological constituents for health and well-being in infancy. Recenti Prog Med 97 (10): 519-27.

Mahan L. K. y S.E. Stump. 1998. Nutrición y Dietoterapia de Krause. México. 9na edición. Mc Graw Hill. México.

Carias D., G. Velásquez, A. Cioccia, D. Piñeiro, H. Iniciarte y P. Hevia. (1997). Variaciones temporales en la composición y aporte de macronutrientes en minerales en leches maternas de mujeres venezolanas. Arch. Latinoam. Nutr. 47: 110-117.

Intriago A. N. Carrión, A. Fernández, M. Puig y E. Dini. (1997). Zinc, copper, iron, calcium, phosphorus and magnesium content of maternal milk during the first 3 weeks of lactation. Arch Latinoam Nutr 47(1): 14-22.

Morón de Salim A., M. E. Cruces y G. Oviedo Colón. (2010). Calcio y magnesio en leche madura de mujeres lactantes de una comunidad de Valencia, Venezuela. Revista SALUS-UC 14 (2): 8-13.

Villalobos de Rivero E., H. Parra Soto, D. Vera de Soto. (2001). Comparación en la composición de macronutrientes en la leche de madres guajiras y no guajiras. Arch Venez Pueri Pediatr 64 (1): 24-36.

Maury-Sintjago E., E. Martínez-García, A. Bravo-Henríquez, artínez-Ugas J. (2011). Minerales bioesenciales en leche materna madura de indígenas Barí. Antropo, 24: 9-19.

Amodio. E. (2005) Pautas de crianza de los pueblos indígenas de Venezuela. UNICEF. Venezuela. p. 315-388

Hernández Sampieri R., C. Fernández Collado y L. P. Baptista. (2006). Metodología de la investigación. Cuarta Edición. Mc Graw Hill, México.

Consejo de Organizaciones Internacionales de las Ciencias Médicas /Organización Mundial de la Salud, CIOMS/OMS. 2002. Pautas éticas internacionales para la investigación biomédica en seres humanos. Disponible desde (1994). The Copenhagen Cohort Study on infant nutrition and grown: breast-milk intake, human milk macronutrient content, and influencing factors”. Am J Clin Nutr 59: 600-611.

Instituto Nacional de Nutrición y Fundación Cavendes. 2000. Valores de Referencia de Energía y Nutrientes para la población venezolana; Serie de cuadernos azules. No. 53. Caracas.

National Academies Press. (2004). Dietary Reference Intakes: Electrolytes and water. Disponible desde Internet en: http://www.iom.edu/Object.File/Master/20/ 004/0.pdf.

Aular A. (1989)). Manual de encuestas de consumo de alimentos. Fundación Cavendes, Caracas.

SPSS Inc. (2011. IBM SPSS Statistics 20.0. Statistical Package for the Social Sciences. Chicago.

UNICEF-Venezuela. Campaña de lactancia materna. Disponible desde Internet en: http://www.unicef.org/venezuela/spanish/media_ 19079.htm.

Lawrence R. A. (1996). La lactancia materna: Una guía para la profesión médica. 4a ed. Mosby Doyma. Madrid.

Yamawaki N., M. Yamada, T. Kan-no, T. Kojima, T. Kaneko y A. Yonekubo. (2005). Macronutrient, mineral and trace element composition of breast milk from Japanese woman. J Trace Elem Med Biol 19: 171-181.

Mastroenia S. S. B. S., I. A. Okada, P. H. C. Rondó, M. C. Duran, A. A. Paiva y J. M. Neto. (2006). Concentrations of Fe, K, Na, Ca, P, Zn and Mg in maternal colostrum and mature milk. J Trop Pediatr 52(4): 272-275.

Abdulrazzaq Y. M. y N. Osman. (2004). Breast milk traces metals and nutrients in UAE women in the first postpartum month. J Ped Neonat 1(1): PD21-26.

Rodríguez E. M., M. Sanz Alaejos y C. Díaz Romero. 2002. Concentraciones de calcio, magnesio, sodio y potasio en leche materna y fórmulas de inicio. Arch Latinoam

Published

2024-05-02

How to Cite

Bravo , A. R., Sequeral , S. R., Ramos , M., Vera de Soto , D., Machado , H. A., Martínez , E. M. M., Villalobos , D. A., & Duque , M. C. (2024). Comparison of the iron content in mature breast milk of the Añú, Barí, Wayúu and non-indigenous ethnic groups. Observador Del Conocimiento, 3(2), 13–19. Retrieved from https://revistaoc.oncti.gob.ve/index.php/odc/article/view/343

Issue

Section

Artículos