Management of biodiversity index indicators in a diversified family farming system

Authors

Keywords:

Family farming, indicators, index, biodiversity, coffee

Abstract

Diversified ystems with coffee support a series of ecosystem services such as: restoration of soil functions and carbon sequestration (Godoy, P 2012). A sustainable agriculture requires a characterization of functional agrobiodiversity, to know and identify its functioning as a system. The objective of this work is to evaluate the changes in diversification, through the use of indicators in a reference agroecological system, which was evaluated 10 years ago, in the Loma de la Paz sector of the Trujillo Municipality. It was characterized using the methodology of management zones, Lox, (1991), where ten (10) management zones were found, seven (7) in the plant production area and (3) in the animal production area. Finding an increase in the diversity of cultivated species and new management areas in animal production. A total of 87 cultivated botanical species were reported for a total of 3,876 individuals, in an area of 3,473.52 m2. The cultivation of (Coffe sp) that represents 60 % of 2354 plants. The highest biodiversity index (No. of species/area) of (0.175), was ZM6, with a total of 17 species, cultivated in an area of 168.3m2 followed by: ZM1>ZM2>ZM7>ZM3>ZM4-ZM5. The greatest intensity or use of the land (No. of individuals/area) in ZM4 (area of 611m2) with a value of (3.47) followed by: (ZM4>ZM6>ZM5>ZM2>ZM3>ZM1. The Protein production as a protein source on a family scale represents a viable alternative for family sustainability

Downloads

Download data is not yet available.

References

Altieri, M. (1995). Traditional agricultura: Agroecology: the science of sustainable. USA 107 – 144p. Madrid. 472p.

Comisión Europea Bruselas (2020). Comunicación fina al Parlamento Europeo, al Consejo, Comité económico y social y al Comité de las regiones. Estrategias de la UE sobre la biodiversidad de aquí a 2030. Reintegrar la naturaleza en nuestras vidas. 27p.

Florentino, A. (1998). Guía para la evaluación de la degradación del suelo y de la sostenibilidad del uso de la Tierra: Selección de Indicadores Físicos. Valores Críticos. Facultad de Agronomía. UCV. 12p.

Godoy, P. (2012). Calidad del suelo y relación con la diversidad de especies cultivadas en sistemas de agricultura campesinas de la Comunidad Agrícola la Chapa. Municipio Trujillo. Trabajo de Grado para optar a Master en Ciencias del Suelo. Facultad de Agronomía. UCV. 140p.

Griffon, D. (2008). Estimación de la biodiversidad en agroecología. Universidad de Murcia. Agroecología. 3: 25-31. https://revistas.um.es/agroecologia/article/ view/95481/91791.

Hernández, Y., León, N., Valdés, G., Ledesma, M. y Mirabales, P. (2019). Family agriculture and food security in a farm of the Sancti Spíritus municipality. Pastos y Forrajes, 22 (2):170 – 176.

Iermanó, M., Sarandon, S., Tamagno, L y Maggio J. (2015). Evaluación de la agrobiodiversidad funcional como indicador del “potencial de regulación biótica” en agroecosistemas del sudeste bonaerense. La Plata. Agricultura Familiar, Agroecología y Territorio: 114 (1): 52-66. https://www.researchgate.net/publication/316256545_Evaluacion_de_la_agrobiodiversidad_funcional_como_indicador_del_potencial_de_regulacion_biotica_en_agroecosistemas_del_sudeste_bonaerense.

León, N., Valdés, G., Ledesma, M., Mirabelis, P. (2019). Agricultura Familiar y Seguridad Alimentaria en una finca del Municipio Sancti Spïritus. Pastos y Forrajes, 42(2): 118-126.

Lundberrg, S., Labeis, S., Herrera, S., Yourtone, S., Gebring,J., Malfalti,S., Tremblayyy,J., Engelbrekfson,

A., Kunin,V, (2012). Defining the core Arabidopsis thaliana root microbiome. Nature. 488: 86-90.

Lox, R. (1998). Introducción a los Huertos Caseros Tradicionales, Tropicales. Módulos de enseñanza Agroforestal. CATIE. GTZ. No 3.

Mulvany, P. y Berger, R. (2007). Cuando los agricultores mantienen la red de la vida. En: CIP-UPWARD. Conservación y uso sostenible de la Biodiversidad Agrícola: Consulta Centro Internacional de la Papa-Perspectiva de los usuarios con la Investigación y el Desarrollo Agrícola.

Nicholls, C., Altieri, M., Vásquez, L. (2015). Principios para la conversión y el rediseño de sistemas agrícolas. Agroecología. 10 (1): 61-72.

Nicholls, C., Henao, A y Altieri, M (2015). Agroecología y el Diseño de Sistemas Agrícolas Resilentes a los cam-bios climáticos. Agroecología. 10 (1): 7-20

Pérez, M (2009). HLB- Aspectos generales de la enfermedad. Diaphorina citri: Avance de la investigaciónUruguay.30p. http://www.ainfo.inia.uy/ digital/bitstream/item/2394/1/12940050509084033. pdf

Pino, M. (2008). Diversidad Agrícola de Especies frutales en el Agroecosistema Campesino de la Comunidad Los Caobos. Cultivos Tropicales. 29 (2): 5-10.

Quiroz, C., Pérez, T., Rodríguez, D., Infante, J. y Gámez, J. (2001). Contribución de Huertos Familiares (Conucos) a la Conservación in situ de recursos filogenéticos en sistemas agrícolas componente Venezuela. ULA-NURR. Trujillo.134p.

Quiroz, C. (1990). El Método de la Teoría Fundamentada en los Datos (TFD) Material Utilizado en el Seminario: “La Investigación Interpretativa: el potencial de su uso en el enfoque de investigación de Sistemas Agropecuarios y Extensión. FONAIAP – Lara. 28p.

Ramiro, S. y Lara, C. (2018). Eficiencia y agricultura Familiar: más de un siglo de debate sin suficientes respuestas. Agricultura, Sociedad y Desarrollo. 15 (4):145-152

Salcedo, S. y Guzmán L. (2014). Agricultura Familiar en América Latina y el Caribe. 486p.

Silverio, M. y Semprun, M. (1991). Proyecto de Conservación de Suelos y Aguas. Microcuenca Quebrada Agua Clara Sub Cuenca Río Castán. Ministerio del Ambiente. Trujillo. 80p

Vargas, B.; Cando, L.; Gretel, Y.; Ramírez, M.; Escobar, Y.;Rizo, M.; Barbara, L.; Bell, T. y Vuelta, D. (2016). Diversidad de especies vegetales en fincas de la agricultura suburbana en Santiago de Cuba. Agrisost. 22 (2): 1-23.

Vernooy, R. (2003). Semillas generosas, Mejoramiento Participativo de Plantas.116p. https://www.amazon. com.mx/Semillas-Generosas-Mejoramiento-Participativo-Plantas/dp/1552500160

Published

2022-10-01

How to Cite

Godoy, N. (2022). Management of biodiversity index indicators in a diversified family farming system. Observador Del Conocimiento, 7(4), 34–57. Retrieved from https://revistaoc.oncti.gob.ve/index.php/odc/article/view/7