COVID-19 Postpandemic Alternative to Increase Productivity: Mixed Agroforestry Design With Cocoa

Authors

Keywords:

Covid-19, cocoa, heliconiasspp, agroforestry system, postpandemia

Abstract

The historical moment that Venezuela is experiencing with the emergence of the disease caused by coronavirus December 2019 (COVID-19), converted into a pandemic, requires the creation of measures to mitigate the consequences of this disease and improve agricultural productivity. This study determined the components of the agroforestry system existing in the family production units "El Milagro" and "El Rey", Parish El Guapo, Bolivarian State of Miranda. The objective was to design a mixed agroforestry system with cocoa (Theobroma cacao L) in order to increase production and sustainability for the postpandemia stage. With a qualitative approach, Participatory Revaluation Research (IPR) and Logical Cultural Historical Analysis (AHCL) were used, based on interviews, walks, inspections and field tours with producers. As a result, an agroforestry design was obtained that introduced new woody and marketable species as companions in the cocoa cultivation, such as cedar (Cedrelaadorata L), apamate (Tabebuiapentaphyllas) and Heliconias spp. It is concluded that the species introduced into the novel mixed agroforestry system with cocoa are sustainable elements for the postpandemia COVID-19 stage. The incorporation of the Heliconiasspp makes it an innovation from an agro-ecological, economic and commercial point of view. In addition, the agroforestry system with these species could have agrotourism attraction and provide the appropriate conditions for the reproduction of the pollinating agent of cocoa, which may affect its productivity, which together with the woodwork, for its intrinsic value, would improve the socioeconomic condition of cocoacultor in the postpandemia COVID-19.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Serafín Álvarez, Universidad Politécnica Territorial de Barlovento “Argelia Laya”

Universidad Politécnica Territorial de Barlovento “Argelia Laya”.

Parroquia Higuerote del Municipio Brión, Estado Miranda

orcid: 0000-0002-0872-3380

serafinalvarezdoc@gmail.com

Venezuela

References

Aguilar Bejarano, J. y Rincón Muñoz G. (2019) Diseño y establecimiento de tres sistemas agroforestales de Cacao (Theobroma cacao L.), Nogal (Cordiagerascanthus L.) y Paulonia (Paulownia tomentosa (Thunb.) Steud.) en la vereda Colorados, municipio de Puerto Salgar, Cundinamarca. Tesis de Pregrado, Universidad Nacional Abierta y A Distancia – UNAD, Colombia. Recuperado en: https://repository.unad.edu.co/bitstream/handle/10596/33367/gprinconm.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Albarracín, J., Fonseca, N., & López, L. (2019). Las prácticas agroecológicas como contribución a la sustentabilidad de los agroecosistemas. Caso provincia del Sumapaz. Ciencia y Agricultura, 16(2), 39-55.

Altieri M, Nicholls C. (2000). Agroecología teoría y práctica para una agricultura sustentable. México: Red de Formación Ambiental Para América Latina y el Caribe. 22 p.

Blanco, L. (2020). El sector agropecuario frente al COVID-19. Journal of the Selva Andina Biosphere, 8(1), 1-2.

Blandi, M., Cavalcante, M., Gargoloff, N., &Sarandón, S. (2016). Prácticas, conocimientos y percepciones que dificultan la conservación de la agrobiodiversidad. El caso del cinturón hortícola platense, Argentina. Cuadernos de Desarrollo Rural, 13(78), 97-122. Recuperado en: https://doi.org/10.11144/Javeriana.cdr13-78.iscc.

Carreño, N., & Baquero, Z. (2018). Propuesta De Indicadores Para Evaluar La Sostenibilidad En Agro Ecosistemas Agrícolaganaderos En La Región Del Sumapaz. Pensamiento Udecino, 2(1).

CEPAL, N. (2020). Análisis y respuestas de América Latina y el Caribe ante los efectos del

COVID-19 en los sistemas alimentarios N° 2.repositorio.cepal.org

EnaJ and Wenzel R. Un Nuevo coronavirus emerge.Rev ClinEsp. 2020 Mar; 220(2): 115–116. Published online 2020 Feb 13. Spanish. Recuperado en: doi: 10.1016/j.rce.2020.01.001

Fuentes, N., & Marchant, C. (2016). ¿Contribuyen las prácticas agroecológicas a la sustentabilidad de la agricultura familiar de montaña? El caso de Curarrehue, región de la Araucanía, Chile. Rev. Cuadernos de Desarrollo Rural, 13(78), 35-66. Recuperado en: https://doi.org/10.11144/Javeriana.cdr13-78.cpas.

Hernández, R; Mayorga V. J; Pinzon P. M. (2005).Las Heliconias Como Alternativa Rentable Para La Sustitución De Cultivos En Colombia. Tesis de grado para optar al título de administrador de negocios, Colombia

López, G. (2007). Sistemas agroforestales 8. SAGARPA. Subsecretaría de Desarrollo Rural. Colegio de Post-graduados. Puebla. 8 p.

Llor C. y Moragas A. Coronavirus y atención primaria. Aten Primaria. 2020 May; 52(5): 294–296. Published online 2020 Apr 6. Spanish. Recuperado en: doi: 10.1016/j.aprim.2020.03.002. Coronavirus y atención primariaCoronavirus and primarycare

Martínez, R. (2009). Sistemas de producción agrícola sostenible. Tecnología en Marcha, 22(2), 23-39.

Organización Mundial de la Salud. (2020). Informe de situación sobre la enfermedad coronavirus (COVID-19): 148 datos recibidos por la OMS de las autoridades nacionales antes de las 10:00 CEST, 16 de junio de 2020. Recuperado en: https://www.who.int/2020

Organización Mundial de la Salud. (2020). Pandemia de enfermedad por coronavirus (COVID-19). Recuperado en https://www.who.int/2020

Organización Mundial de la Salud. (2020). Q & As sobre COVID-19 y temas de salud conexos. Recuperado en: https://www.who.int/2020

Ramírez, W. (2005). Manejo de Sistemas Agroforestales. p 11. Recuperado en: http://scholar.google.co.ve/scholar?q=Ram%C3%ADrez+R.+W.+2005

Tapia N. y Ponce D. (2009). La investigación acción participativa y la transdisciplinariedad como enfoques metodológicos para emprender la forestería comunitaria campesina. Rev. Acta Nova.Vol.4 no.2-3 Cochabamba dic. 2009. versión Online ISSN 1683-0789

Villasmil, H. (2013). Caracterización socio-económica y biodiversidad en comunidad “El Guapo” Parroquia El Guapo, Municipio Páez, Estado Bolivariano de Miranda. Tesis de maestría. Universidad de Guantánamo, Cuba. pg.: 19, 20, 46,47

Published

2020-04-30

How to Cite

Álvarez, S. (2020). COVID-19 Postpandemic Alternative to Increase Productivity: Mixed Agroforestry Design With Cocoa. Observador Del Conocimiento, 5(2), 64–75. Retrieved from https://revistaoc.oncti.gob.ve/index.php/odc/article/view/218