Study physical, chemical and organic cocoa beans (theobroma cacao l) fermented and dried stored, providers from states Miranda and Merida

Authors

  • Leymaya Guevara Central University of Venezuela (UCV)
  • Clímaco Álvarez Central University of Venezuela (UCV)
  • Marielys Castrillo Central University of Venezuela (UCV)
  • Rosa Díaz Central University of Venezuela (UCV)
  • Amaury Martínez Central University of Venezuela (UCV)

Keywords:

Cocoa, molds, storage quality

Abstract

In Venezuela, the cultivation of cocoa has been an activity with a long tradition. The production of this agricultural item has been very important both for national investment and for the sources of work that originate in the areas where it is exploited. Bad practices in the handling of cocoa beans before and after harvesting bring with them various problems that affect their quality to a greater or lesser extent. The objective of this study was to physically, chemically and mycologically evaluate samples of fermented, dried and stored cacao beans from different producers in the state of Miranda, such as: Tapipa (INIA), El Guapo, Curiepe, Cúpira and El Vigía, state of Mérida. Cutting tests and physical and chemical analyses were performed, following the indications of the Venezuelan COVENIN standards and the AOAC methods. It was evaluated the incidence of molds and the degree of infestation by sample. For the identification of molds, it was used the key proposed by Samson et al. The cutting test revealed that most of the samples were classified as ordinary cocoa with significant differences (p ≤0,05) in moisture, protein, fat, raw fiber and other carbohydrates.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Álvarez, C. (1998). Caracterización física, química y físicoquímica de granos tostados de cacao, cosechados en tres zonas del estado Aragua: Chuao, Cuyagua y Cumboto. Caracas, Venezuela: Tesis de Maestría. Facultad de Ciencias. Universidad Central de Venezuela.

Álvarez, C., Tovar, L., García H., Morillo, F., Sánchez, P., Girón, C. y De Farías, A. (2010). Evaluación de la calidad comercial del grano de cacao (Theobroma cacao L.) usando dos tipos de fermentadores. Revista Científica UDO Agrícola, 10(1): 76-87.

Angell, O. (2003). La seguridad alimentaria del chocolate. Observatori de Seguretat Alimentària: 1-18.

Asociation of Official Analytical Chemist (AOAC). (2000). Official methods of analysis. 18a edición. Gaithersburg, Estados Unidos. pp. 1-17.

Benitez, I. (2003). Relación entre las concentraciones de algunos metales (hierro, cobre, zinc) y el crecimiento de Aspergillus flavus/parasiticus y Fusarium moniliforme y la producción de aflatoxinas y fumonisinas en maíz.

Bogantes-Ledezma, P., Bogantes-Ledezma, D. y Bogantes- Ledezma, S. (2004). Aflatoxinas. Acta Médica Costarricense.

(4): 174-178. (2004). Recuperado de: http://www.scielo.sa.cr/scielo.es.

Cartay, R. (1997). La economía en Venezuela. En: Memorias del Primer Congreso del cacao y su Industria. Maracay, Venezuela. pp. 129-146.

Clapperton, J. (1994). The contribution of genotype to coca (Theobroma cacao L.) flavor. Tropical Agriculture. 71(4): 302- 308.

Comisión Venezolana de Normas Industriales. COVENIN. (1995). Norma Venezolana Nº 1339. Granos de cacao. Toma de muestras (Primera revisión). Fondonorma, Caracas. Venezuela.

Comisión Venezolana de Normas Industriales. COVENIN. (1995). Norma Venezolana Nº 50. Granos de cacao. Prueba del Corte (Segunda revisión). Fondonorma, Caracas. Venezuela.

Comisión Venezolana de Normas Industriales. COVENIN. (1998). Norma Venezolana Nº 442. Granos de cacao. Prueba del Corte. Fondonorma, Caracas. Venezuela.

Girón, C., Sánchez, P., Castillo, A., González, R. y Valera, A. (2007). Selección y rescate de cacao en Barlovento, Estado Miranda, Venezuela. Plant Genetic Resources Newsletter, 152: 51-53.

Guzmán, R. (2007). Evaluación de los cambios ocurridos durante el beneficio del cacao a través de parámetros morfoanatómicos, fisicoquímicos y nutricionales. Caracas, Venezuela: Tesis de Maestría. Facultad de Ciencias. Universidad Central de Venezuela.

Jurjevic, Z., Stephen, W. y Bruce W. (2012). Aspergillus section. Versicolores: nine new species and multilocus DNA sequence based phylogeny. IMA FUNGUs, 3(1): 59–79.

Kalvatchev, Z., Garzaro, D. y Guerra, F. (1998). Theobroma cacao: un nuevo enfoque para nutrición y salud. Agroalimentaria. (6): 1-3.

Lares, M. (2007). Diferenciación, caracterización y composición lipídica de la manteca extraída del cacao en dos de los procesos post-cosecha. Caracas, Venezuela: Tesis Doctoral. Facultad de Ciencias. Universidad Central de Venezuela.

León, Y. (2012). Caracterización físico-química y fúngica de granos de cacao. Su potencial micotoxigénico y su control mediante el uso del aceite esencial de timol. Caracas, Venezuela: Tesis de Grado. Facultad de Ciencias. Universidad Central de Venezuela.

Martínez, H. (2005). Agroindustria y competitividad: Estructura y dinámica en Colombia. Colombia: Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA).

Motamayor, J., Risterucci, A., Heath, M. y Lanaud, C. (2003) Cacao domestication II:progenitor germplasm of the Trinitario cacao cultivar. Heredity, 91: 322-330.

Navarro, R. y Liendo, R. (2007). Insectos del cacao almacenado: daños provocados y métodos de detección. En: Elaboración de productos agrícolas. INIA-Divulga (ene-dic): 73-80.

Ortiz de Bertorelli, L., Graziani de Fariñas, L. y Gervaise, R. L. (2004). Influencia de varios factores sobre las características del grano de cacao fermentado y secado al sol. Agronomía Tropical. 59(2): 119-127.

Ospina, J. E. (2002). Características físico mecánicas y análisis de calidad de granos. Colombia: Universidad Nacional de Colombia.

Portillo, E., Graziani De Fariñas, L. y Betancourt, E. (2005). Efecto de los tratamientos postcosechas y el índice de fermentación en la calidad del cacao criollo porcelana (Theobroma cacao L.) en el sur del lago de Maracaibo. Revista Facultad de Agronomía, 22(4): 388-399.

Rivera-Pérez, C. y García-Carreño, F. (2007). Enzimas lipolíticas y su aplicación en la industria del aceite. BioTecnología. 11(2): 37-45.

Samson, R., Hoekstra, E., Frisvad, J. y Filtenborg, O. (1995). Introduction to food-borne fungi. Cuarta edición. Holanda: CBS Baarn.

Sánchez, M., Gil, J., Bisbal, F., Ramón, D. y Martínez, P. (2008). Producing fungi from cocoa beans En: Mycobiota and micotoxin. International Journal of Food Mycrobiology (125): 336-340.

Sánchez, P. (1995). Caracterización del sistema de producción de cacao. Caucagua, Venezuela: Fondo Nacional de Investigaciones Agropecuarias (FONAIAP).

Veršilovskis, A. y Saeger, S. (2010). Sterigmatocystin: occurrence in foodstuffs and analytical methods – an overview. Molecular Nutrition and Food Research, 54: 136–147.

Published

2024-04-29

How to Cite

Guevara, L., Álvarez , C., Castrillo , M., Díaz, R., & Martínez, A. (2024). Study physical, chemical and organic cocoa beans (theobroma cacao l) fermented and dried stored, providers from states Miranda and Merida. Observador Del Conocimiento, 3(1), 94–102. Retrieved from https://revistaoc.oncti.gob.ve/index.php/odc/article/view/377

Issue

Section

Artículos