Incorporation of the quinchoncho (cajanus cajan (l) millsp) in food rations for broiler chickens
Keywords:
Cajanus cajam (L) Millsp, weight gain, feed conversion index, broiler chickens, pigeon peaAbstract
The exploitation of poultry is an alternative production of white meat that increases the protein content in human food, the effect of incorporation of pigeon (Q) (Cajanus cajan (L) Millsp) with concentrated feed ( ALC) on the weight in broilers during a four-week cycle, with the rations: R1 (100% ALC + 0% Q) R2 (90% ALC + 10% Q) R3 (80% ALC + 20% Q) R4 (70% LAC + 30% Q) R5 (50% LAC + 50% Q) R6 (20% LAC + 80% Q), the trial was conducted Tulio Febres Cordero municipality, Merida State, in a completely random design , with experimental units 1.5 m2, the population was 90 Ross line birds, the sample chosen was 5 birds / 1.5 m2, the edaphoclimatic conditions of the area and the basic management tasks were considered, the results were processed by SAS and Tukey's means test, the criteria evaluated were live weight (PV), food conversion index (ICA) and cost benefit ratio (RBC).
Downloads
References
Angulo, I.; León, A. (2002). Las leguminosas en la alimentación de las aves. Memorias. Un programa integral de investigación en leguminosas. Memorias Sartenejas, estado Miranda. UCV-PALMAVEN. 273-282
Barragán, J (1999). Influencias del manejo en el metabolismo del pollo de engorde. Selecciones Avícola. España. 41 (12): 769
Cáceres, J.; Cedeño J.; Taylor, R.; Okumoto, S. (2006). Elaboración y evaluación de una ración alimentaria para pollos de engorde en un sistema bajo pastoreo con insumos del trópico húmedo. Universidad de EARTH. Las Mercedes de Guácimo. Limón. Costa Rica. Revista Tierra Tropical. 2 (2):113- 120
De Franceschi, M. (1999). Pollos y su rápido crecimiento. Manual de Avicultura. Universidad Nacional de Lujan. Buenos Aires. Argentina. 3 (2): 144-149, [en línea], de http://www. produccion-animal.com.ar/
Díaz, D R.; González, D.; Rivero, D.; Collante, J. (2007). Evaluación productiva (IOR) en una granja de pollos de engorde del Estado Trujillo con dos sistemas de producción (estudio de casos). Departamento de Ciencias Agrarias. “Núcleo Universitario Rafael Rangel” (NURR). Universidad de Los Andes (ULA). Trujillo. Venezuela. Agricultura Andina. (12): 55-65.
Fernández, M. V.; Marso, M. A. (2003). Estudio de la Carne de Pollo en tres Dimensiones: Valor Nutricional, Representación Social y Forma de Preparación. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Investigación y Extensión agropecuaria. Buenos Aires. Argentina. 10-11.
Heckma, D. (2003). Un enfoque “promisorio” para la Producción Avícola. Avicultura Profesional. 21(1/2): 6-7
Jordán, E. T. (1998). Mejora de la producción avícola bajo condiciones climáticas a través del manejo y sanidad. Selecciones Avícolas. España. 40 (6): 325
Penz, L.; Leevinieski, J. (1996). Programas de alimentación para pollos. Industria Avícola. Brasil. 43 (10): 18
Pokniak, J.; Cornejo, S. (1985). Influencia de la restricción alimentaria. Información Express. Avicultura CIDA. 9 (1): 22
Procompetencia. (2004). Investigación sobre la estructura de mercado y dinámica de la competencia en la agroindustria del pollo beneficiado, [en línea], de http:// www.procompetencia. gor.ve/informepollo.html.
Ross, R. (2000). Manual de manejo del pollo de engorde, [en línea], de http:// www.Rossbreeders.com.
Trómpiz, J.; Rincón, H.; Fernández, N.; González, G.; Higuera, A.; Colmenares, C. (2009). Variables productivas en pollos de engorde alimentados con granos de quinchoncho durante el crecimiento. Universidad del Zulia. Proyecto Condes. Decanato de Investigación. Maracaibo. Venezuela. 340 pp.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.