Influence of Fertilization
Organic Condition on The Nutritional Status and
Yield in Coffee Crops (Coffea)
Arabica L.)

Authors

  • Ana Quiroz National Agricultural Research Institute (NARI)
  • Isabel Arrieche National Agricultural Research Institute (NARI)
  • Mirna Jiménez National Agricultural Research Institute (NARI)

Keywords:

Organic fertilizers, nutrients, leaf tissue, coffee

Abstract

The inadequate use of fertilizers in high coffee areas of the Lara state, has affected alterations associated with the chemical, physical and biological balance of soils. This work evaluated the effect of the application of four organic fertilizers on the nutritional status and yield of the coffee crop. Four organic fertilizers produced in the locality were applied: Fertipollo, La Pastora Biofertilizer, Humus CB and Capriabono, in a field trial for two consecutive years.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Altieri, M. A. y Nicholls, C. (2007). Conversión agroecológica de sistemas convencionales de producción: teoría, estrategias y evaluación. Revistaecosistemas (1). Versión online www.revistaecosistemas.net. [Consulta: marzo 16, 2012].

Benedeti, A, Canali, S. y Lianello, L. (1998). La fertilizzazione organica dei suoli. In: I Fertilizzanti Oganici. Paolo Segui (Ed.). Italia. Edizioni L Ìnformatore Agrario.1-12 p.

Briceño, J, A. Carvajal, J. F. (1973). El equilibrio entre los metales alcalinos y alcalinotérreos en el suelo asociado con la respuesta del cafeto al potasio. Turrialba 23 (1): 56 – 71.

Broyce,J, Fernández, A, Furst, E. y Segura, O. (1994). Café y Desarrollo Sostenible: Del Cultivo Agroquímico a la Producción Orgánica En Costa Rica. EFUNA.

Cabalceta, G. (1992). Correcciones de desequilibrio cationico (Ca, Mg, K) en un suelo cafetalero de Costa Rica. Agronomía Costarricense 16(1): 145- 152. [Consulta: marzo 12, 2012]. Carvajal, J.F. (1985). Potassium nutrition of coffee. In Potassium in Agriculture. Ed by R.D. Munson. Madison, Wiss, American Society of Agronomy. p. 955- 975.

Gilabert J., Arrieche I., Bisbal E., Alfonzo N., Navas M., Gómez N., Yanes P. (2004). Manual de métodos y procedimientos de referencia (Análisis de suelo para diagnóstico de fertilidad) 2da. Versión. INIA. Venezuela. (p.p. 88- 111).

Jones B. Jr., Wolf B., Mills H. (1991). Plant analysis Handbook. Micro-Macro Publishing, Inc. Georgia. USA. 213p. Malavolta, E. (1992). Nutrición mineral del café. In Seminario de fertilización y nutrición del café. Memoria. Guatemala, ANACAFE. P. 27 – 41.

Pérez, A., Cespedes, C., Núñez P. (2008). caracterización física-química y biológica de enmiendas orgánicas aplicadas en la producción de cultivos en república dominicana. Journal Soil Science Plant Nutri. Vol. 8 (3), pp: 10- 29.

Reyes de Y. (1991). Dinámica del fósforo y aislamiento de algunos microorganismos en mezcla pulpa de café – roca fosfórica. Rev. Facultad de Agronomía. Universidad Central de Venezuela. (17): 397 – 408.

Rivero, C y Paolini, J. (1994). Efecto de la incorporación de residuos orgánicos sobre algunas propiedades químicas de dos suelos de Venezuela. Revista Venesuelos 3(1): 24 – 30.

STATISTIX. (2003). STATISTIX for Windows version 8.0. User‘s Manual. Analytical Software. Tallahassee, FL, USA.

Walkley A. and Black A. (1934). An examination of the method for determining soil organic matter and a proposed modification of the chromic acid titration method. Soil Science, 37:29-38.

Published

2024-06-13

How to Cite

Quiroz, A., Arrieche, I., & Jiménez, M. (2024). Influence of Fertilization
Organic Condition on The Nutritional Status and
Yield in Coffee Crops (Coffea)
Arabica L.). Observador Del Conocimiento, 2(2), 67–74. Retrieved from https://revistaoc.oncti.gob.ve/index.php/odc/article/view/568

Issue

Section

Artículos