Quality Parameters of A Liquor Obtained From Merey Pseudofrutos (Anacardium Occidentale l.), Elaborated in Inia Anzoátegui
Keywords:
Anacardium occidentale L., liquor quality, pseudofrutosAbstract
In the Venezuelan industry it is very common to find companies that are dedicated to the preparation and commercialization of craft liqueurs obtained from fruits. In the east, as well as in some regions of the country, the merey is presented as a natural species, highly adapted to edaphoclimatic conditions but underutilized in the introduction of new technological processes and obtaining innovation products, with a view to improving its competitiveness and productive quality, due to ignorance of its potential.
Downloads
References
AOAC. (1994). Official methods of analysis. Ed. Association of Official Analytical Chemists. Washington, D.C. U.S.A. 980-1010.
Bonafine, O.; Cañizares, A.; Laverde, D. (2006). Procesado artesanal y valor agregado de frutales.. Rev. INIA Divulga. 8: 51-55
Comisión Venezolana de Normas Industriales (COVENIN). (1997). Norma general para bebidas alcohólicas. Norma 3340.
Comisión Venezolana de Normas Industriales (COVENIN). 1993. Bebidas alcohólicas. Determinación de grado alcohólico. Norma 3042.
González-P., S.; López, J. M.; Rivera, L. H.; Hernández, A. (2009). Elaboración de licor de tamarindo (Tamarindus indica L.): análisis físico-químico, microbiológico y sensorial. Revista Enlace Químico. 2(5).
Hidalgo, L. P. R.; Sindoni , V, M. J. (2007). Efecto de la altura de corte sobre el rendimiento y algunas características vegetativas de árboles de merey de copa sustituida. Geominas 35 (42): 3-11.
Maia, J.; Monteiro, A. (2001). Estudo da estabilidade físico-química e química do suco de caju com alto teor de polpa. Cienc. Tecnol. Aliment. 21: 43-46.
Sancho, J.; Bota, E.; De Castro, J. (2002). Introducción al análisis sensorial de los alimentos. Alfaomega Grupo Editor, S. A. de C. V. México, D. F. 33-44 y 69-87.
Silva, F. (2004). Iintroducción de clones de merey enanos precoces, en la Mesa de Guanipa. Rev. INIA Divulga. 1:47-49.
Sindoni, V. M.; Hidalgo, L.; Silva, F.; Bertorelli, M.; Chauran, O. (2005). El cultivo de merey en el Oriente de Venezuela. Serie Manuales de Cultivo. INIA No 3. 80 pp.
Sindoni, V. M.; Hidalgo, L.; Méndez, N. (2009). El merey (Anacardium occidentale L.): La especie frutal de las sabanas Orientales de Venezuela. Revista UDO Agrícola 9 (1): 1-8.
Soares, L.; Oliveira, G.; Maia, G. (2001). Obtencao de Bebida a partir de suco de caju e extracto de guaraná. Bras. Frutic. 23: 387-390.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.