Evaluation of the Biological Efficiency of Pleurotus Ostreatus in Cane Leaf and Corn Plant

Authors

  • O. Morillo State Research Center for Agroindustrial Experimental Production (SRCFAEP)
  • B. Guerrero University of The Andes (UOA)
  • J. Toro State Research Center for Agroindustrial Experimental Production (SRCFAEP)
  • B. Tovar State Research Center for Agroindustrial Experimental Production (SRCFAEP)
  • R. Castañeda University of The Andes (UOA)
  • P. García University of The Andes (UOA)
  • W. Cuervo “Alejandro de Humboldt” Institute for Fundamental Research in Tropical Agriculture (ADHIFFRITA)
  • Y. Torres Central University of Venezuela (CUOV)

Keywords:

Food technology, edible mushrooms, lignocellulosic substrates

Abstract

The evaluation of the cultivation of Pleurotus ostreatus on cane leaves and corn cob is presented, through the estimation of biological efficiency. For this, 5 treatments were applied, corresponding to the cultivation of the fungus on blocks of substrates made with corn husk, cane leaf, a mixture of both (1:1), corn husk with lime and cane leaf with lime, making 5 replicas. per treatment for a total of 25 solid substrate blocks of 3Kg each, conditioned at 68% humidity in polyethylene bags.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AOAC. (1995). Official methods of analysis (16th Ed.). Washington, DC: Association of Official Analytical Chemists.

Ardón C. (2007). La producción de los hongos comestibles. Maestría en Docencia Universitaria con Especialidad en Evaluación Educativa. Guatemala

Benítez, M.; Suárez J. (2009). Elaboración de una metodología para el estudio experimental de la digestión anaerobia de agroresiduos en particular residuos cañeros. V Seminario Euro Latinoamericano de Sistemas de Ingeniería (FIEE). [En línea]. Recuperado de: http://bibdigital.epn. edu.ec/handle/15000/9357

Cardona, M.; Sorza, J.; Posada, S.; Carmona, J. (2002). Establecimiento de una base de datos para la elaboración de tablas de contenido nutricional de alimentos para animales. Facultad de Ciencias Agrarias:Universidad de Antioquia. 15 (2): 240-246.

Duque, S. (2007). Etanol a partir de desechos agrícolas. Hidrólisis acida de celulosa. [en línea] : www.idea.unal.edu. co/eventos/Cisdal/.../E4_oscar_r_avella.pdf

López-Rodríguez C., Hernández- Corredor, R., Suárez-Franco, C., Borrero, M. (2008). Evaluación del crecimiento y producción de Pleurotus ostreatus sobre diferentes residuos agroindustriales del departamento de Cundinamarca. Universitas Scientiarum 13(2): 128-137.

Melo de Carvalho, C.; Sales-Campos, C.; Nogueira de Andrade, M. C. (2010). Mushrooms of the pleurotus genus: a review of cultivation techniques. Intercincia. 35 (3): 177-182.

Mora, E., Rojas López, J. (2007). Los cultivos líderes de la agricultura venezolana (1984-2005). Agroalimentaria. 12 (25): 33-44.

Romero O., Huerta, M., Damián, M. A, Macías, A., Tapia, A. M., Parraguirre, J. F., Juárez, J. (2010). Evaluación de la capacidad productiva de Pleurotus ostreatus con el uso de hoja de plátano (musa paradisiaca L., CV. ROATAN) deshidratada, en relación con otros sustratos agrícolas. Agronomía Costarricense 34(1): 53-63.

Sánchez C. (2010). Cultivation of Pleurotus ostreatus and other edible mushrooms applied microbiology biotechnology. 85:1321–1337.

Vega, A.; Mata, G.; Salmones, D.; Caballero, R. E. (2006). Cultivo de cepas nativas Pleurotus djamor en Panamá, en paja de arroz y pulpa de café. Revista mexicana de micología. 23: 93-97.

Published

2024-07-25

How to Cite

Morillo, O., Guerrero, B., Toro, J., Tovar, B., Castañeda, R., García, P., Cuervo, W., & Torres, Y. (2024). Evaluation of the Biological Efficiency of Pleurotus Ostreatus in Cane Leaf and Corn Plant. Observador Del Conocimiento, 2(1), 213–221. Retrieved from https://revistaoc.oncti.gob.ve/index.php/odc/article/view/609

Issue

Section

Artículos