Evaluation of the Biological Efficiency of Pleurotus Ostreatus in Cane Leaf and Corn Plant
Keywords:
Food technology, edible mushrooms, lignocellulosic substratesAbstract
The evaluation of the cultivation of Pleurotus ostreatus on cane leaves and corn cob is presented, through the estimation of biological efficiency. For this, 5 treatments were applied, corresponding to the cultivation of the fungus on blocks of substrates made with corn husk, cane leaf, a mixture of both (1:1), corn husk with lime and cane leaf with lime, making 5 replicas. per treatment for a total of 25 solid substrate blocks of 3Kg each, conditioned at 68% humidity in polyethylene bags.
Downloads
References
AOAC. (1995). Official methods of analysis (16th Ed.). Washington, DC: Association of Official Analytical Chemists.
Ardón C. (2007). La producción de los hongos comestibles. Maestría en Docencia Universitaria con Especialidad en Evaluación Educativa. Guatemala
Benítez, M.; Suárez J. (2009). Elaboración de una metodología para el estudio experimental de la digestión anaerobia de agroresiduos en particular residuos cañeros. V Seminario Euro Latinoamericano de Sistemas de Ingeniería (FIEE). [En línea]. Recuperado de: http://bibdigital.epn. edu.ec/handle/15000/9357
Cardona, M.; Sorza, J.; Posada, S.; Carmona, J. (2002). Establecimiento de una base de datos para la elaboración de tablas de contenido nutricional de alimentos para animales. Facultad de Ciencias Agrarias:Universidad de Antioquia. 15 (2): 240-246.
Duque, S. (2007). Etanol a partir de desechos agrícolas. Hidrólisis acida de celulosa. [en línea] : www.idea.unal.edu. co/eventos/Cisdal/.../E4_oscar_r_avella.pdf
López-Rodríguez C., Hernández- Corredor, R., Suárez-Franco, C., Borrero, M. (2008). Evaluación del crecimiento y producción de Pleurotus ostreatus sobre diferentes residuos agroindustriales del departamento de Cundinamarca. Universitas Scientiarum 13(2): 128-137.
Melo de Carvalho, C.; Sales-Campos, C.; Nogueira de Andrade, M. C. (2010). Mushrooms of the pleurotus genus: a review of cultivation techniques. Intercincia. 35 (3): 177-182.
Mora, E., Rojas López, J. (2007). Los cultivos líderes de la agricultura venezolana (1984-2005). Agroalimentaria. 12 (25): 33-44.
Romero O., Huerta, M., Damián, M. A, Macías, A., Tapia, A. M., Parraguirre, J. F., Juárez, J. (2010). Evaluación de la capacidad productiva de Pleurotus ostreatus con el uso de hoja de plátano (musa paradisiaca L., CV. ROATAN) deshidratada, en relación con otros sustratos agrícolas. Agronomía Costarricense 34(1): 53-63.
Sánchez C. (2010). Cultivation of Pleurotus ostreatus and other edible mushrooms applied microbiology biotechnology. 85:1321–1337.
Vega, A.; Mata, G.; Salmones, D.; Caballero, R. E. (2006). Cultivo de cepas nativas Pleurotus djamor en Panamá, en paja de arroz y pulpa de café. Revista mexicana de micología. 23: 93-97.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.