Determination Of The Content Of Some Antinutrients (Tannins and Phytates) Present In The Pira (Amaranthus Dubius)
Keywords:
Amarantus dubius, antinutrients, phytates, tanninsAbstract
The pyre or Amaranthus spp. presents interesting nutritional characteristics including high concentrations of proteins, minerals, fatty acids and amino acids; also shows medicinal properties, to date there have been scant research on the content of antinutrients in the pyre. Which is important to determine because antinutrients such as phytates and tannins are a potential risk factor, their presence in food reduces calcium, iron and protein availability.
Downloads
References
Alcaldía Metropolitana de Caracas. (2006). Caracas una yerba, una ciudad. Ediciones divulgativas. Caracas, Venezuela.
Carmona, P. W. (2007). Las especies del género Amaranthus Amaranthaceae) en Venezuela. Rev. Fac. Agron. 24 (1): 190-195.
Febles, A.C. (1998). Estudio del contenido de fitatos en derivados de cereales de consumo en Canarias. Tesis Doctoral. Universidad de la Laguna, España, [en línea]. http:// ftp://tesis.bbtk. ull.es/ccppytec/cp15.pdf
Frontela,C.S. (2007). Efecto de la adición de fitasa sobre la biodisponibilidad mineral in vitro en papilla infantiles. Tesis Doctoral. Universidad de Murcia, [en línea].
http://digitum.um.es/xmlui/ bitstream/10201/2113/1/FrontelaSaseta. pd
Gómez, R. G.; Bertoni, M. H.; Covas, G. (1986). Composición químico general y contenido de oxalatos y nitratos totales y remanentes después de cocción del follaje en especies americanas de amarantos (Amaranthus spp). Anales de la Asociación Química Argentina. 74: 333-338
Hurrell, RF.; Juillerat, MA.; Reddy, MB.; Lynch, SR.; Dassenko, SA.; Cook JD. (1992). Soy protein phytate, and iron absorption in humans. Am. J. Clin. Nutr. 56:573-578.
INNATIA. (2002). Té verde propiedades y salud, [en línea]. http://www.innatia.com/s/c-te-verde- propiedades/a-te verde.html
Jacobsen, S. K.; Itenov, K. Mújica, (2002). Amaranto como un cultivo nuevo en el Norte de Europa. Agronomía Trop. 52 (1): 109-119.
Jakszyn, P. (2005). Nitrosaminas y riesgo de cáncer gástrico. Tesis Doctoral. Universidad Pompeu Fabra, Cataluña, España, [en línea]. http:// www.tesisenred.net/TESIS_UPF/ AVAILABLE/TDX-0714109-125704/tpj.pdf.
Kumar, R.; D´Mello, J.P.F. (1995). Anti- nutritional factors in forage legumes. In: Tropical Legumes in Animal Nutrition CAB International. U.K. 95-133.
La Torre, R. S.; Calderon, A. C. (1998). Evaluación fisiológica y nutricional del Efecto de los taninos en los principales sorgos graníferos (Sorghum bicolor (L) Moench) cultivados en Colombia. Tesis. Corporación Colombiana de Investigación. Agropecuaria, [en línea]. http://webdelprofesor.ula.ve/ciencias/ chataing/Cursos/productos_naturales/ taninos_2.pdf
Perelló, B. J. (2004). Fitato: estudio sobre su actividad biológica y los efectos sobre prevención de las calcificaciones patológicas.Tesis Doctoral. Univesitat de les Llles Balears, Palma de Mallorca, [en línea]. http://www.tdr. cesca.es /TESIS_UIB/AVAILABLE/ TDX-0707108-092544//tjpb.pdf
Price, M. L.; Butler, L. G. (1977). Rapid Visual Estimation and Spestrofotometric determination on tannin conten of sorghum grain. Agric. Food Chem. 25: 1268-1273.
Ruiz de Lope, C.; García-Villanova, R. (1982). Determinación de ácido fítico en harinas de cereales por complexometría indirecta con Fe (III). Anal. Bromatol. 9-12.
Taco, S.D. (2011). Fenoles naturales. Química de los alimentos. Universidad Central de Ecuador, [en línea]. http://q- organicauce.wikispaces.com/file/view/ Taninos%5B1%5D.pdf
Teutonico, R. A.; Knorr, D. (1985). Amaranth: Composition, properties, and applications of a rediscovered food crop. Food Technol. 39: 49–60.
Wesche-Ebeling, P.; Maiti, R.; García, G.; González, D.; Sosa, F. (1995). Contribution to the Botany and nutricional value of some wild Amaranthus species (amaranthaceae) of Nuevo León, México. Economic Botany. 49(4): 423-430.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.